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Tenuta San Guido Sassicaia 1996

75 cl

92/100 PP

"Here's a little gem from Tenuta San Guido that has never been reviewed in Robert Parker Wine Advocate (except informally by me one year ago in a Hedonist's Gazette). I have consistently found the 1996 Bolgheri Sassicaia to be an impressive wine on the few occasions I have had to taste it. This is one of those rare underrated vintages that bring so much delight and surprise in an important retrospective such as this. As I recall from my informal tasting, this Sassicaia shows a heavy dose of Cabernet Sauvignon typicity but without the astringent medicinal tone or unripe greenness you might expect. Instead, it delivers a bright but balanced, tonic verve that is driven by the wine's natural acidity. I had previously paired this wine with an oversized bistecca alla fiorentina t-bone steak and the marriage was perfect. This was a difficult vintage in Bolgheri, but the results in the bottle suggest otherwise."
(Monica Larner, robertparker.com)

91/100 James Suckling

"What a pretty wine with currants, minerals and hi(n)ts of mint leaf. Full and silky with chewy tannins but with tobacco and mineral character. this is very cool and refined. Just right now. Bordeaux-like. Will live a long time."
(James Suckling, jamessuckling.com)

"The climate in Italy in 1996 was not particularly favourable for wine: it was in fact rather negative, except in certain Mediterranean areas. The spring was cold at the beginning and it caused a slight delay in budding. Later on temperatures increased enabling perfect flowering and setting of the berry. Around the second half of August, a 'green harvest' was carried out, leaving only the best clusters on the vines to ripen. These clusters ripened perfectly and at the time of the harvest were in excellent condition with good development of their aromatic and varietal characteristics."
(Tenuta San Guido)

Sassicaia, der Inbegriff eines großartigen Super-Toskaner. Was als Projekt für den Eigenverbrauch Ende der 1960er Jahre begann, hat sich inzwischen zu einem wahren Kult entwickelt. Kaum ein anderer italienischer Wein hat es geschafft, die besten Eigenschaften eines großen Bordeaux so präzise ins Glas zu transportieren. Hier treffen die Reinheit der ausgebauten Cabernet Sauvignon und Cabernet Franc-Trauben in einer Eleganz und Vielschichtigkeit zusammen wie es sich für einen großen Wein gehört. Sassicaia begeistert nicht nur durch seine dichte und üppige Frucht sondern auch durch seine Erhabenheit und Balance. Es muss nicht der legendäre 85er sein um zu begreifen, dass Sassicaia wieder zu den besten Weingütern der Welt zählt.




Abb. kann abweichen.
Genussdaten
Typ: Rotwein trocken
Weingut: Tenuta San Guido
Klassifikation: D.O.C. Bolgheri Sassicaia
Jahrgang: 1996
Wein aus: Italien
Anbauregion: Maremma, Toskana
Rebsorte: 85 % Cabernet Sauvignon 15 % Cabernet Franc
Ausbau: 24 Monate in 100% neuen, französischen Barriques, ein Drittel der Menge in 50% neuen, französischen Barriques
Boden: Magere Lehmböden mit hohem Kalkanteil
Alkoholgehalt: 13,5 % vol
Trinkempfehlung ab: jetzt
Trinkempfehlung bis: 2028
Trinktemperatur: 16-18 °C
Verschluss: Naturkork
Flaschengröße: 75 cl
Bewertung robertparker.com: 92 /100
Bewertung Daniel Nussbaum: 93 /100
Bewertung Jahrgang: ****/*****
Grand Vin: Sassicaia
Zweitwein: Guidalberto
Drittwein: Le Difese
Abgefüllt von: Tenuta San Guido, CITAI S.P.A, Loc. le Capanne 27, I-57022 Bolgheri (LI)

Allergenhinweis: Enthält Sulfite. Kann Spuren von Eiweiß, Milch und Gelatine enthalten.

Stückpreis (brutto):€ 189.00

Kein MwSt.-Ausweis. Nach §25a UStG Differenzbesteuert.
Brutto-Literpreis: € 252.00



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